2011. december 25., vasárnap

Minél hamarabb meg kell hozni a dohányzás visszaszorításra alkalmas intézkedéseket - OGY beszámoló

Az Országgyűlés mai ülésnapján elsőként a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényjavaslatot vitatták meg a képviselők, majd a házszabály módosításának vitája, és a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel összefüggő módosításokra vonatkozó javaslatok részletes vitája következett. Ezek lezárása után a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslatot tárgyalta a Parlament plenáris ülése.

Minél hamarabb meg kell hozni a dohányzás visszaszorításra alkalmas intézkedéseket

Folytatódott a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslat általános vitája a parlamentben.
A gyermekeket jobban sújtja a passzív dohányzás
Hollósi Antal Gábor (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a családokon és a közösségeken belül, a gyermekek a felnőtteknél jobban szenvednek a passzív dohányzás következményeitől. Hozzátette, hogy azok a fiatalok, akik tizenéves korúkban rászoknak a dohányzásra, valószínűleg sokkal nagyobb eséllyel válnak 40-50 éves korban az egészségügyileg veszélyeztetett csoport tagjaivá, mint azok, akik később, esetleg a harmincas éveikben kezdenek cigarettázni.

Fidesz: fontos törvény születik
A fideszes Hörcsik Richárd fontos törvény születik, mivel a fiatalok mintegy hetven százaléka akadálytalanul juthat hozzá dohánytermékekhez. Szerinte nemcsak a drogoktól kell félteni fiataljainkat, hanem a cigaretta káros hatásaitól is. A politikus bírálta a vendéglátókat védő felszólalásokat, mert szerinte nem ez a jogszabály fogja ellehetetleníteni őket.

MSZP: felerősödhet a feketekereskedelem
A szocialista Varga László szerint a jogszabály által felerősödhet a dohánytermékek feketekereskedelme, főleg a kistelepüléseken, ahol éjszaka már kizárólag a vendéglátóhelyeken lehet cigarettát vásárolni. A képviselő kifogásolta, hogy megfelelő prevenciós programot nem tartalmaz a javaslat. Frakciótársa, Göndör István szerint a törvényjavaslat valójában a kereskedelmi tevékenységről szól. Mint mondta, egyes piaci szereplőknél ezután nem lehet majd dohányterméket kapni, helyette lesznek azonban új szereplők. A képviselő is a feketekereskedelem erősödését vetítette előre. Kifogásolta, hogy például az iskolák közelében nem tiltja a jogszabály a dohánytermékek árusítását.


Jobbik: hatékonyabb prevencióra lenne szükség
Gyenes Géza (Jobbik) a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy a javaslatot annak céljaiért támogatandónak tartja, de nem elegendőnek. Frakciótársa, Baráth Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar felnőtt lakosság 36 százaléka dohányzik. A képviselő hosszasan sorolta a dohányzás káros hatásait, az általa okozott betegségek körét.

Fidesz: támogassák a javaslatot
Heintz Tamás (Fidesz) az előterjesztők nevében megköszönte a vitában elhangzott hozzászólásokat és a javaslat támogatását kérte a képviselőktől, szerinte ugyanis ezzel a törvénnyel igenis szűkülhet a hozzáférési lehetőségek száma és csökkenhet a fiatalok fogyasztása.
Ezt követően az elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.

A Jobbik Ganz Ábrahámra emlékezett
Korondi Miklós (Jobbik) napirend utáni felszólalásában Ganz Ábrahámról a magyar járműgyártás egyik legkiemelkedőbb alakjáról emlékezett meg.
Ezután Jakab István az ülést lezárta, az Országgyűlés legközelebb csütörtökön délelőtt 10 órakor ül össze.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatódott az Országgyűlés plenáris ülése.
Fidesz: cél a hozzáférés szűkítése és az illegális vásárlás megszüntetése
Heintz Tamás (Fidesz) az előterjesztők nevében expozéjában elmondta: a törvényjavaslat célja, hogy minél kevesebben és minél kevesebbszer gyújthassanak rá, egy jól működő törvény pedig évente akár százezer leszokást is eredményezhet. A feladat a hozzáférés lényeges szűkítése és az illegális vásárlási lehetőségek megszüntetése – tette hozzá. A kormánypárti politikus statisztikai adatokat ismertetve elmondta: a diákok között a dohányosok száma nagyon magas, és többségük olyan boltban vásárolja a cigarettát, amelyben egyébként a szabályok betartása esetén nem kaphatna ilyet.

Fidesz: indokolt minden beavatkozás
A fideszes Horváth Zsolt azt hangsúlyozta vezérszónoklatában, hogy egy kutatás szerint az unióban ma 650 ezer ember hal meg évente a dohányzás miatt. Magyarországra kitérve megjegyezte, hogy mintegy 28 ezren halnak meg évente a dohányzás következtében. Indokolt minden beavatkozás, amely ezen termékek forgalmazását, gyártását keretek közé kívánja szorítani - mondta. Kiemelte, hogy a javasolt módosítással a kereskedelem elzártan történhetne, illetve a dohánytermékeket nem tennék elérhetővé, és azt nem is láthatnák majd a fiatalkorúak. Nemzetgazdasági szinten a nemdohányzás az, ami pozitívumot hoz vélekedett.

MSZP: szemfényvesztés, átverés történik
Göndör István, az MSZP vezérszónoka azt mondta, a törvényjavaslat csak kis részben szól a fiatalkorúak dohányzásának szigorításáról. A dohány-kiskereskedelmi piac átrendezéséről szól valójában az indítvány, egy kiskereskedelmi ágazat államosításáról és nem a fiatalkorúak védelméről, őket nem óvja meg állapította meg. Összegzése szerint szemfényvesztés, átverés zajlik. Hol van a szülői felelősség, hol van a dohányzók felelőssége, és hol van a példamutatás? sorolta kérdéseit. A szocialista politikus szerint a versenyt állami erővel megszüntetik, állami monopóliummá teszik a kereskedelmet. Mint mondta, a jogszabály megfogalmazója mintha nem is „köztünk élne".

Jobbik: a javaslat nem arról szól, mint ami a címe
A Jobbik vezérszónoka, Z. Kárpát Dániel is arról beszélt, hogy szerinte a javaslat nem arról szól, mint ami a címe, vagyis nem a fiatalok dohányzásának visszaszorításáról. Úgy véli, a benyújtott előterjesztés valójában egy „trafiktörvény". Megítélése szerint alkotni kellett volna egy külön ifjúságvédelmi törvényjavaslatot, amelyet teljes mértékben támogatandónak tartanak, és emellé kellett volna elkészíteni a „trafiktörvényt", és abban kellett volna szabályozni, hogy ki milyen feltételekkel árulhat dohánytermékeket. A Fidesz javaslatában két bekezdés foglalkozik a fiatalokkal, a többi a kiskereskedelem szabályozásáról szól - összegezte, majd kifogásolta az indítványt azért is, mert szerinte abban semmi sem zárja ki, hogy multinacionális érdekkörök szerezzék meg a dohány-kiskereskedelem koncessziós jogait. Azt sem garantálja semmi, hogy nem az „ukrán cigicsempészek" járnak majd jól – jegyezte meg.

KDNP: a javaslat összefügg a rossz egészségügyi statisztikával
Pálffy István, a KDNP vezérszónoka arra hívta fel a figyelmet, hogy az előterjesztés szorosan összefügg a rossz egészségügyi statisztikai mutatókkal. Továbbá illeszkedik abba a törvényalkotási sorba, amelynek keretében hatályba lép a dohányzási stop, és emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója a dohányzás erőteljesebb szabályozása, korlátozása érdekében – mondta. Minél hamarabb meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyek alkalmasak a dohányzás visszaszorítására – emelte ki a kereszténydemokrata politikus. Kitért arra is, hogy a korrupciót, a feketekereskedelmet meg kell akadályozni, ezért a javaslat piacszabályozó részével a KDNP maximálisan egyetért.

LMP: a törvény valójában a kereskedelem egy szegletének elfoglalásáról szól
Szilágyi László, az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy osztja azok aggodalmát, akik szerint az előterjesztés nem a fiatalokra vonatkozó dohányzásellenes kampányról szól, hanem a kereskedelem egy komoly szegletének az elfoglalásáról. Meglátása szerint a dohánytermékekhez való hozzáférés szűkítése sem következik feltétlenül az indítványból. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy általánosságban üdvözlik azt a szellemiséget, hogy nehezítsék a cigarettához való bolti hozzáférést, és azt, hogy szigorúan tartsák be azt a rendelkezést, amely szerint a 18 év alattiak nem vásárolhatnak dohánytermékeket.

Fidesz: komoly egészségügyi hatásokkal jár a szigorítás
A dohányzás körülményeinek szigorításának nagyon komoly egészségügyi hatásai vannak – mondta Ékes József (Fidesz). A nemzetközi példákat is említő képviselő azt mondta, hogy ha ezekben a kérdésekben nem lépnek gyorsan és radikálisan, akkor ez a kezdeményezés is a korábbiak sorsára juthat.

Fidesz: meg kell óvni a fiatalokat
Ágh Péter (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a fiatal generációkat minden eszközzel óvni kell a káros hatásoktól. A statisztikákat soroló képviselő felhívta a figyelmet arra is, hogy nem csupán az aktív, de a passzív dohányzás is nagyon komoly károkat okoz. Hangsúlyozta, hogy sokkal szigorúbb feltételek lépnek életbe, például a fiatalok által előszeretettel látogatott vendéglátóipari és szórakozóhelyeken nem lehet majd rágyújtani. A megelőzést segíti elő az is, hogy megváltoznak az eladás szabályai, így a fiatalok nehezebben jutnak majd cigarettához – tette hozzá.

forrás: kdnp.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése