2011. december 25., vasárnap

Sokkoló képekkel szoktatnák le a dohányosokat

Sokkoló képek kerülhetnek a cigarettásdobozokra a kor­mány által jóváhagyott előterjesztés szerint. A javaslat értelmében szeptembertől a dohánytermékek csomagolása csak képes egészségvédő figyel­mez­te­téssel lesz gyártható, 2013-tól pedig csak így hozható forgalomba dohányáru.

– Kultúrafüggő, hogy a dohányzás elleni prevencióban a pozitív vagy a negatív üzenetek válnak-e be, Magyarországon inkább az elrettentés a hatásos – mondta a tervezetről Pikó Bettina orvos-szociológus, a Szegedi Tudományegyetem Magatartástudományi Intézetének docense. Az angolszász országokban viszont eredményesebb, ha a leszokással járó előnyökről szólnak a kampányok.

A szakértő szerint az elrettentő képek hatására egy éven belül 15-20 százalékkal csökkenhet a dohányosok száma. Stressz­helyzetben viszont könnyen visszaszokhatnak, ezért Pikó Bettina fontosnak tartja a pozitív üzeneteket is.
– Hosszabb távon ez járulhat hozzá a személyiségfejlesztéshez – mondta az orvos-szociológus –, ha pedig az emberek nem akarnak rágyújtani, akkor teljesen mindegy, mennyibe kerül a cigaretta és hol lehet kapni.

Módszerek
Világszerte mintegy 40 országban találhatók képes figyelmeztetések a cigarettásdobozokon.
  • Európában az intézkedést Franciaország, Spanyolország, Svájc, Norvégia, Törökország és Lettország idén vagy tavaly vezette be, Románia és Anglia pedig 2008-ban.
  • A figyelmeztetések méretét nézve a rekorder Uruguay, ahol a doboz elejének és hátuljának 80-80 százalékát teszi ki a felhívás. Európában 50 százalék körüli az arány.
  • Ausztráliában nemrégiben fogadták el azt a törvényt, amely 2012 decemberétől száműzi a logót és más dizájnelemeket a cigisdobozokról. Az egységes cso­magokon a jókora képes és szöveges figyelmeztetés alatt csupán a márkanév tüntethető fel egy meg­határozott betűtípussal. 

Kétlépcsős drágulás
A mostani 10 550 forint helyett februártól ezer szálanként 11 500 forint és a kiskereskedelmi ár 30 százalékának megfelelő jövedéki adó terheli a cigarettát. Júliusban az adó 11 900 forintra, illetve a kiskereskedelmi ár 31 százalékára nő.
Drágul a vágott do­hány is, a jelenlegi, ki­lónként 8790 forintos adó februártól 10 150, júliustól 11 150 forintra emelkedik. 

forrás: metropol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése