2011. november 30., szerda

Bagóznak az életre, dobogós a halállistán Somogy

Aggasztó a statisztika, Somogy az elsők között a dohányos halállistán. Megyénkben a dohányzás okozta halálozás arányszáma az ezredforduló óta eleinte növekvő, majd csökkenő tendenciát mutatott.

A kedvező változás köszönhető a nemdohányzók védelmében hozott törvénynek, illetve az érvényesülését célzó akcióprogramoknak, fokozott ellenőrzéseknek – tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Kistérségi Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.
A kép azonban a csökkenés ellenére is aggasztó: megyénket országosan csak Szabolcs-Szatmár–Bereg, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye előzi meg, évente ugyanis megközelítőleg 2500 lakos haláláért felelős a dohányzás Somogyban. Az adatok szerint kétszer annyi férfi hal meg, mint nő a dohányzás ártalmainak következtében. 
Az Országgyűlés idén április 26-án módosította a nem dohányzók védelméről szóló törvényt. Ennek értelmében 2012. január elsejétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben – többek között szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek öt méteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást. A tilalom betartását az ÁNTSZ ellenőrzi, megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki, 20 és 50 ezer forint közötti összegben, magánszemélyek esetében. Türelmi időt amúgy kapunk, csak április 1-jétől büntetnek.

Magyarország a dohányzást tekintve a világranglista dobogósa: a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál. Évente mintegy 30 ezer honfitársunk hal meg a  dohányzással összefüggésbe hozható betegségekben. A területi megoszlás azonban még megyén belül is változó.
– Somogy megye kistérségei között jelentős az eltérés, ha a dohányzással összefüggő keringési, légzőrendszeri és daganatos megbetegedések okozta halálozásról beszélünk – hangsúlyozták a szakemberek. Míg a Balaton partján, a balatonföldvári, fonyódi és siófoki kistérségekben az országos átlag alattinál 50 százalékkal alacsonyabb ez az arány, addig a megye déli, határmenti területein, a barcsi, csurgói térségekben 20-50 százalékkal magasabb értékeket figyelhetünk meg az említett betegségcsoportokban. Kiemelkedő a kadarkúti és a lengyeltóti kistérségek magas halálozási arányszáma.

S hogy mit lehet tenni megyei szinten? A Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének Egészségfejlesztési Osztálya koordinálja a Ciki a cigi című megelőzési programot, amely 2010- ben indult, és eddig 16 oktatási intézménybe jutott el. Emellett 2008. óta fut a szervbemutató program, amit 72 általános és középiskola diákjai láttak már. Dohányzás prevenciós vetélkedők és tanórák, egészséges életmód programok hívják még fel a figyelmet, de a legtöbbet a jó példa teheti: ha ugyanis a szülő nem dohányzik, gyereke kisebb eséllyel lesz "bagós". 

Intézkedést sürget a WHO 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világon jelenleg évente több mint 3 millió ember halála vezethető vissza a dohányzásra, és ha nem hoznak komoly intézkedéseket, akkor ez a szám 2025-re 10 millióra emelkedhet. A statisztikai adatok szerint a Föld 15 évesnél idősebb lakóinak egyharmada, közel 1,3 milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. A felmérések szerint a dohányzás a tüdőrák okozta halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, a koszorúér-betegségek 25-30 százalékáért felelős.

forrás: sonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése