2011. november 10., csütörtök

A nikotin eddig ismeretlen hatása

Az amerikai Drogellenes Nemzeti Intézet szerint a dohányzáslehet az első lépés, amely a későbbi drogfogyasztáshoz vezethet.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói a ScienceTranslational Medicine című szaklapban számoltak be arról az egerekenvégzett kísérletről, amelyből kiderült, hogy azok a rágcsálók, amelyek legalábbegy héten át nikotint kaptak az ivóvizükbe, fogékonyabbá váltak a kokainra.

A hátterben a nikotinnak egy eddig fel nem ismert hatásaáll, miszerint képes megváltoztatni a DNS-molekulák szerkezetét, ésátprogramozni bizonyos géneket, melyek a függőség – és főleg a kokain irányábamutatott függőség – kialakulásáért felelősek.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, vajon emberekben ishasonlóan működik-e mindez, a szakemberek egy 2003-as idevágó taulmánystatisztikai adatait nézték át, melyekből szintén az derült ki, hogy akokainfüggőség azokban alakult ki a legerősebben, akik drogfüggőségük előtt márdohányoztak. Az egereken végzett kísérletek eredményeiből az következik, hogyha a nikotin ugyanilyen hatással van az emberekre is, akkor egy hatékonydohányzásellenes kampány nem csupán a cigaretta kártékony következményeitőlvédené meg az embereket, de a kokain és egyéb illegális drogok használatánakterjedését is meg tudná gátolni.


Eric Kandel, a Columbia Egyetem Orvosi Központjánakkutatója, a tanulmány szerzője elmondta, hogy a nikotin kapudrogként valóműködésének felfedezése abban is segítséget nyújthat, hogy a szakemberek jobbanmegértsék, miként működik ugyanez az alkohol és a marihuána esetében.

forrás: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése