2011. november 16., szerda

Felére csökkent a dohányosok száma a szerbiai iskolákban

A cigarettázók fele szeretne leszokni a dohányzásról,egyötödük pedig az utóbbi egy évben kevesebb dohányt szívott el, mint korábban.Drasztikusan, közel a felére csökkent az iskolákban dolgozó dohányosok számaSzerbiában.


Egy éve annak, hogy Szerbiában életbe léptették "alakosság dohányfüsttől való óvásáról szóló törvényt" és ennek kapcsánZoran Stankovic egészségügyi miniszter elmondta: az országban a nyilvánoshelyeken való dohányzási tilalmat az esetek több mint 90 százalékában betartjákaz emberek. "Az elmúlt egy évben rendkívül jó eredményeket értünk el adohányzás megelőzésében, megakadályozásában és hamarosan betiltják aközintézmények, például a bírósági épületek előtti dohányzást is" -hangsúlyozta a szerb egészségügyi miniszter.

A minisztérium dohányzás megelőzési szakbizottságánakelnöke, Srmena Krstev arról beszélt, hogy az utóbbi években 45-ről 35százalékra csökkent a munkahelyi dohányosok száma, de még ennél islátványosabban visszaesett az iskolákban dolgozó dohányosoké: 44-ről 24százalékra csökkent. Mint mondta: amikor egy évvel ezelőtt bevezették adohányzás visszaszorítását célzó törvényt, akkor még az embereknek"csak" 77 százaléka értett azzal egyet, számuk azonban mindössze félév alatt már 84 százalékra emelkedett.

Az eredmények annál inkább biztatóak, mert Szerbiában mégcsak most kezdenek foglalkozni azzal a tervvel, hogy az iskolák közelébenbetiltják a dohánytermékek és az ital árusítását.

forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése