2011. november 10., csütörtök

Védőoltás dohányzás ellen?

A connecticuti orvosok találmánya alapvetően írhatja átmindazt, amit a leszokásról tudunk.

Az ötlet, hogy egy egyszerű „oltással” megszabaduljunk anikotinfüggőségtől, egyáltalán nem új, sőt. Lassan több mint 20 éve dolgoznakazon a szakemberek – több kevesebb sikerrel -, hogy előállítsák azt a vakcinát,ami hatékony lehet.


Connecticutban, Dr. Peter Burkhard vezetésével most valamiilyesmi készül, méghozzá Cytos néven. A szer a legutóbbi teszteken már elég jólteljesített, a vizsgálatban részt vevő dohányosok 30%-ánál hatékonynakbizonyult, ami arra ugyan nem elég, hogy a szert piacra dobják, ám a továbbikutatásokhoz nagy segítség.

Hogyan hatna egy nikotinfüggőség elleni injekció? Ehheztudnunk kell, hogyan hat a cigaretta és azt, miért válhatunk könnyen függővétőle. A cigarettafüstöt beszívva, a nikotin először a tüdőbe, onnan véráramba,azon keresztül pedig az agyba jut, ahol stimulálja a boldogságérzetért felelősterületet. A vakcinában lévő szert – amiben az orvosok egyebek mellett nikotintis kevertek – a szervezetünk kórokozóként észleli és antitestekkel védekeznikezd ellen, így megakadályozza azt, hogy a nikotin az agyba jusson és ottkiváltsa a kellemes hatást.

Nem csoda, hogy az új szer a klinikai teszteken főlegazoknál bizonyult hasznosnak, akiknek az átlagnál erősebb volt azimmunrendszere. A kutatók természetesen bizakodnak az eredményeket látva –később akár a heroin- és kokainfüggőséget is gyógyíthatnák hasonló módszerrel-, ám gyorsan hozzátették a függőség nem gyógyítható csak gyógyszerekkel, ateljes leszokáshoz egy hatékony szer mellett is szükség lesz az elhatározásra.

forrás: latimes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése