2011. november 24., csütörtök

Új szabvány – Emberéleteket menthet a magától elalvó cigaretta, a gyártók mégsem lelkesednek érte

A tűzoltók örülnek, a cigarettagyártók már kevésbé. És alegjobban –kivételesen – a dohányzók járnak: Európa-szerte több száz életetmegmenthet évente a magától elalvó (szakszerűbben: csökkentett gyúlékonyságú)cigik bevezetése. November 17. óta kizárólag ezeket szabad árulni az egészEU-ban, így Magyarországon is.

„Ezernél is többen meghalnak az unióban évente dohányzásokozta tűzesetekben. Finnországban, ahol már tavaly áprilisban kötelezővé tettékaz újfajta cigarettákat, 43 százalékkal csökkent a halálos áldozatok száma” –mondja lapunknak Frédéric Vincent, az Európai Bizottság egészségügyikérdésekért felelős szóvivője. Az ötlet az Egyesült Államokból származik. Acigarettapapírba két vastagabb papírszalagot illesztenek: ha a cigit nemszívják, és a parázs eljut a papírgyűrűk egyikéig, magától elalszik. Ha tehát adohányos elbóbiskol a kanapén tévénézés vagy az ágyban olvasás közben, sokkalkisebb eséllyel okoz lakástüzet.

„Nem örülünk a változásnak, a cigarettapapír beszerzésiköltsége ötszörösére emelkedett. Ez öt-tíz százalékkal növeli egy doboz cigiárát” – válaszolja a Népszabadság kérdésére a Continental Dohányipari Zrt.vezérigazgatója, Füzi Csaba. Ám mivel a dohányipar nagy szereplői bejelentették,hogy „piactiszta állapotot” szeretnének, a sátoraljaújhelyi cégnek is követniekellett őket. Ha a piac engedné, az árnövekedést átterhelnék a vevőkre, de avezérigazgató szerint ezt aligha tehetik meg. „Tovább csökken az utóbbi évekbenamúgy is apadó profit” – vonja le a következtetést.

Hogy a november 17-i határidőt tartani tudják (ezen a naponjelentek meg az új biztonsági szabványok az EU hivatalos lapjában), a hazaicégek már az idén nyáron elkezdték szállítani az üzletekbe a csökkentett gyúlékonyságúcigarettákat. „A kereskedőket is tájékoztattuk az átállásról, hiszen nekik istudniuk kellett, mikortól nem árulhatják a szabványnak nem megfelelődohányrudakat. Ezt a készletgazdálkodásnál ők is figyelembe vették” – feleliérdeklődésünkre Fábiánné Szabó Lívia, az Imperial Tobacco Magyarország Kft.vállalati kapcsolatok igazgatója. Úgy tapasztalta, hogy az egész dohányiparfelkészült a váltásra; az már cégenként változik, ki hová építi be a pluszgyártási költségeket.

Teendőkkel bőven ellátta a gyártókat az uniós jogszabály.Mint Füzi Csaba elmagyarázza, az újfajta cigaretta másképpen ég, az új papír afüsthozamot is módosítja. „Emiatt a cigaretta konstrukcióját is módosítanikellett. Az élvezeti érték nem változhat” – hangsúlyozza.

Időt hagyott a dohányiparnak az EU, választást viszont nem.„Az Európai Bizottság 2008-ban tett ajánlást az új biztonsági követelményekre,ezeket a tagállamok és a nem kormányzati szervezetek is támogatták. Az ipar iselfogadta: nem nagyon tehetett mást” – idézi fel Frédéric Vincent szóvivő. Abevezetés ezután fokozatos volt (az EU-intézményeknek otthont adó Belgiumbanpéldául egy ideje már a magától elalvó cigit árulják), mint ahogy Amerikában isállamonként lépett életbe az új szabályozás. New York államban már 2004 óta acsökkentett gyúlékonyságú változatot árulják, és 2009-re 33 százalékkalkevesebben haltak meg dohányzás okozta tüzekben. Ugyanezt a technológiátválasztották Kanadában és Ausztráliában is.

A legderűlátóbban a Magyarországon piacvezető British AmericanTobacco Hungary áll az újdonsághoz. „Nem nehézségként éljük meg a dolgot: újabbelőírás ez, amelynek eleget kell tenni. Szigorúan szabályozott iparág a miénk,az egyetlen megoldás a követelmények maradéktalan betartása” – véli SeresNikolett vállalati kommunikációs vezető.

A legbiztonságosabb persze – jegyezte meg Brüsszelben JohnDalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi EU-biztos –, ha valaki egyáltalán nemdohányzik. Csakhogy ez már egy másik küzdelem.

forrás: nol.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése