2011. november 10., csütörtök

A nemdohányzók szerint szükséges a dohányzás korlátozása

10-ből 4 lakos teljes mértékben egyetért a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel, további közel 50 százalékuk a korlátozás szükségességét támogatja, de a tervezett intézkedést túlzónak látja – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.

Az intézkedés értelmében 2012. január 1-jétől tilos lesz a dohányzás a közforgalmú intézményekben – többek között a szórakozó- és vendéglátóhelyeken –, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban és a játszótereken.
A dohányzók és nemdohányzók véleménye ebben a kérdésben jelentősen különbözik. Az előbbi csoportban 20 százalékos a teljes mértékben elutasítók aránya, és jelentős többségük (60 százalék) inkább csak a korlátozás szükségességével ért egyet, amit viszont a megadott feltételek mellett túlzónak tart. Az intézkedéssel szemben főként az erős, naponta legalább több mint 20 szál cigarettát elszívók és a legfiatalabbak a legelutasítóbbak.
Fotó: AP
A cigarettával nem élők esetében az arány – nem meglepő módon – azok irányába tolódik el, akik maximálisan egyetértenek a törvénnyel, és nagy többségük nem tartja túlzónak a korlátozásokat. A végzettség emelkedésével nő az intézkedéssel teljes mértékben egyetértők aránya: az alapfokú végzettségűek több mint fele, a felsőfokúak 68 százaléka ilyen. Érdekesség, hogy a legfiatalabbak (18-35 év) körében lényegesen magasabb (76 százalék) a maximálisan támogatók aránya, mint az idősebbeknél.
A nemdohányzók 51 százalékát egyébként kifejezetten zavarja a cigarettafüst, és ha csak teheti, kifejezetten kerüli a füstös helyzeteket. További 41százalékukat is irritálja, de ha szükséges, alkalmanként elviseli a füstöt. Csupán egy kisebbséget nem zavar egyáltalán, ha dohányoznak a környezetében.
forrás: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése