2011. november 16., szerda

Önkioltó cigaretta a balesetek megelőzésére

Sötét idők járnak Európában azokra a régi típusú cigarettákra, amelyeket gyártóik még nem az új tűzbiztos technológiával hoztak forgalomba.

Jövő héttől a dohányzás okozta halálesetek elkerülésének érdekében az EU 27 tagállamában már csak olyan cigarettákat lehet forgalomba hozni, amelyek maguktól kialszanak.

„Vizsgálati adatok bizonyítják, hogy több mint 40 százalékkal lehetne csökkenteni a végzetes tűzesetek számát a RIP (csökkentett gyújtóhatású) cigaretták bevezetésével” – nyilatkozta az Európai Bizottság igazgatója finnországi adatokra hivatkozva, ahol 2008 óta már csak az új típusú cigaretták kaphatók.
Brüsszelben arra számítanak, hogy évente 500 ember életét lehetne megmenteni az új szabályok bevezetésével. Az EU-ban csaknem 30 ezer tűzeset írható az elfelejtett égő cigaretták számlájára évente.

Csütörtökön a hároméves törvényhozási folyamat a végéhez ér, ami azt jelenti, hogy a 27 tagállamban ugyanazok a biztonsági szabályok lesznek érvényben, mint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. A törvény szivarokra nem vonatkozik.

A gyártók két vastagabb papírgyűrűt helyeznek el a cigarettában, ami korlátozza az oxigénellátást és meggátolja, hogy a cigaretta továbbégjen.

„Ha elfelejtjük elnyomni a csikket, az akkor is kialszik magától” – nyilatkozta Frederic Vincent, az Európai Bizottság egészségügyi szóvivője.

forrás: mno.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése