2011. november 3., csütörtök

COPD: Nyomozás a halálok után

EU támogatott kutatáshoz várnak betegeket az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben.

WHO adatok szerint a szívinfarktus, az agyvérzés és a tüdőrák mellett a COPD világszerte az egyik leggyakoribb halálok. A légutak beszűkülésével és a tüdőszövetek roncsolódásával járó súlyos, visszafordíthatatlan, köhögéssel, köpetürítéssel és egyre fokozódó nehézlégzéssel kísért betegség elsősorban a 40 évesnél idősebb dohányosok között fordul elő (a COPD-s betegek kb. 85-90%-a aktív vagy ex-dohányos). A dohányzás mellett ugyanakkor a kül- és beltéri levegő szennyezettsége és genetikai okok is szerepet játszanak a COPD kialakulásában. Gyógyítására jelenleg még nem rendelkezünk hatékony megoldással (a ma alkalmazott kezelések célja a légutak pusztulásának lassítása, illetve a tüneti kezelés), így különösen fontos a COPD kialakulásának alaposabb megismerése. 

A nemzetközi EvA (Emphysema versus Airway disease) projekt (http://www.eva-copd.eu) 2007-ben 3 millió Euro EU támogatást nyert COPD kutatásra. A tüdőgyógyászati-klinikai kutatás, a radiológiai képalkotás/analízis valamint a genetika egyes módszereit egyesítő projekt legfontosabb célja olyan biomarkerek meghatározása, amelyek kizárólagosan jellemzőek a betegség két altípusának egyikére (emphysemás illetve a bronchitises jellegű COPD). 

A budapesti Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet mellett több más európai centrumban zajló projekt során a kutatóorvosok már több száz COPD-s beteg adatait és mintáit elemezték. Betegbevonásra 2011 decemberéig van még lehetőség, így az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben további betegek jelentkezését várják. A dohányzásról már legalább 1 éve sikeresen leszokott és egyéb bevonási kritériumoknak megfelelő COPD-s betegek ingyenes légzésfunkciós és CT vizsgálatokon vesznek részt, valamint teljes körű tüdőgyógyászati kivizsgálásban részesülnek. A vizsgálatban való alkalmasságról bővebb információt itt talál.

Részvételre jelentkezni a 06 70 264 2682, illetve a 391-3309-es telefonszámon lehet.

A vizsgálatokat az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottsága engedélyezte. 

forrás: weborvos.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése