2011. november 3., csütörtök

"A dohányzás egy betegség, és a betegeket gyógyítani kell, nem pedig büntetni"

Hallgasd meg!


A tervek szerint a keringési problémákkal élők és a tüdőbetegek körében próbálnák ki először az úgynevezett beteg-együttműködési programot, amelynek egyik része lenne, hogy a gyógyszerár-támogatás csökkentésével büntették azokat, akik nem vesznek részt az előírt rehabilitációs programokon. 

A gyógyszerár-támogatási rendszer jövő évi módosításairól szóló előterjesztésben szerepel az is, hogy a krónikus tüdőbetegeknek központilag támogatott dohányzásleszoktató programon kellene részt venniük, és ha azután sem teszik le a cigarettát, akkor 90 százalék helyett csak 55 százalékos tb-támogatást kapnának a gyógyszerükhöz - írta nemrég a Magyar Nemzet.

A dohányzás egy betegség, a betegeket pedig gyógyítani kell, nem pedig büntetni - reagált a hírre az InfoRádiónak a Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvezetője, aki hozzátette: jelenleg az OEP nem finanszírozza sem az egészségügyi szolgáltatók, sem pedig a betegek felé a havi 25 ezer forintba kerülő leszokást támogató gyógyszerkezelést.

Mucsi János hangsúlyozta: ez a kezelés 3-6 hónapig tart, és segítségével tíz betegből három-négy úgy tudja letenni a cigarettát, hogy egy év múlva sem dohányzik.

A tüdőgyógyász azonban elfogadja azt, hogy az OEP ne finanszírozza annak a dohányosnak a kezelését, aki a dohányzás miatt megbetegszik (tüdő- vagy szívbetegsége lesz például), de nem hajlandó még megpróbálni sem, hogy leszokjon.

Ha valaki megpróbálna leszokni, nem tud hova menni, mert a rendelőintézetek és a tüdőgondozók nem biztosítják programszinten a leszokást támogató kezelést, mert nincsen mögötte finanszírozás - mondta a szakember, hozzátéve: a névleges finanszírozást csak néhány intézet használja fel, illetve ők sem, mert annyira nevetségesen alacsony összeget kapnak.

Ha az OEP-finanszírozás legalább a fenntarthatóságot biztosítaná az egészségügyi szolgáltatóknak, illetve a beteg képes lenne megfizetni a leszokást támogató gyógyszer árát, akkor reális elvárás lenne, hogy minden dohányos próbálja meg letenni a cigarettát - emelte ki Mucsi János.

A dohányosok fele próbálkozik

Magyarországon körülbelül 3 millió dohányos van, közülük évente mintegy 10 ezer ember az, aki a leszokástámogatás valamilyen formáját igénybe veszi. Minden dohányost, aki le akar szokni, valószínűleg nem tudnánk ellátni - ismerte el Mucsi János.

A dohányosok fele minden évben megpróbálja letenni a cigarettát, másfél millió embert azonban képtelenek lennénk ellátni - fűzte hozzá. De ha akkora igény lenne a dohányosok részéről, akkor az államnak és az OEP-nek biztosítania kellene, hogy mindenki megpróbálhassa a leszokást, mert ennél költséghatékonyabb orvosi beavatkozás kevés létezik: nem kell évtizedekig gyógyszert szedni rá, és nem kell folyamatosan kórházba járni.

Magyarországon 500 ezer krónikus tüdőbeteg van, közülük 150 ezren tüdőgondozókban is jelentkeztek már. A 150 ezer beteg 90 százaléka a dohányzás miatt betegedett meg, 60 százalékuk jelenleg is dohányzik. 

forrás: inforadio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése