2011. október 13., csütörtök

Az ÁNTSZ komolyabban ellenőriz a dohányzás szigorítása után

A dohányzást szigorító, a jövő év januárjában hatályba lépő törvény betartásának majdani komoly ellenőrzésére készül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Paller Judit országos tiszti főorvos a dohányzásmentes világnap alkalmából tartott keddi, budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: még hét hónap van arra, hogy az egyének, a szervezetek és a hatóságok felkészüljenek a törvény életbe lépésére.
Közlése szerint ez idő alatt az ÁNTSZ kidolgozza az ellenőrzés módszereit. Példaként kiemelte, hogy egy munkahelyen a füst és csikk egyértelmű jel, de emellett keresik azt a módszert is, amellyel nagy bizonyossággal kimutatható a dohányzás - vagyis az, hogy "történt-e égés" - az adott helyiségben.
Paller Judit elmondta: a hatóság által kiszabott büntetés "kettős felelősségű", ez azt jelenti, hogy ha valaki például egy munkahelyen rágyújt, akkor a munkáltatót és a munkavállalót is megbüntetik. A törvény szerint az egyénekre kiszabható bírság 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, míg szervezetek esetében 1,5-2,5 millió forint is lehet.
Mint hozzátette, a törvény januári hatályba lépése után három hónapos türelmi időszak következik, csak áprilistól szabnak ki bírságot. Ettől függetlenül fokozott ellenőrzést terveznek, hogy megértessék, komolyan veszik a törvény betartatását.
Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, hogy a parlament nem a dohányzók ellen, hanem a nemdohányzók védelmében fogadta el nagy többséggel a törvényt. A dohányfüst ugyanis rákkeltő és toxikus – szögezte le, hozzátéve: ennek nincs minimális dózisa, minden légvételnek, minden slukknak egészségkárosító kockázata van.
Kiemelte: a tüdőrák okozta halálozások tekintetében Magyarország világelső, márpedig ennek kialakulása az esetek 90 százalékában összefüggésbe hozható a dohányzással. A törvényi szigorítás ezért három célt szolgál: a dohányzás csökkentését, a nemdohányzók arányának növelését, valamint a passzív dohányzás csökkentését.
Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője elmondta: ellenőrzéseikről nyilvántartást vezetnek, hogy követni tudják, az egyes helyeken milyen eredménnyel jártak. Az adatok feldolgozása egy külön munkacsoport feladata lesz; a törvény célja az attitűdváltás.
A sajtótájékoztatón Gauden Galea, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) regionális irodáján belül a nem fertőző betegségek részlegének a vezetője, a dohányzásmentes világnap alkalmából elsőként gratulált ahhoz, hogy áprilisban a parlament megszavazta a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását.
Gauden Galea szerint a törvénynek jelentős eredményei lesznek a gazdaságot és az emberek egészségét tekintve. Mint mondta, azon országok közül, ahol bevezették a szigorítást, már néhány hónapon belül 20-40 százalékkal csökkent a kórházakban a szívinfarktusos esetek száma.

Forrás: fmh.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése