2011. október 13., csütörtök

Szigorú dohányzási tilalom Romániában is

Jövő januártól lényegében minden zárt, nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás az országban.

2012-től megtiltanák Romániában a dohányzást a zárt nyilvános helyeken. Románia ezen a téren is felzárkózna az Európai Unióhoz - derül ki a Duna TV Nemzeti Krónika című műsorából. Magyarországon áprilisban döntött a parlament a dohányzás szigorításáról. Jövő januártól lényegében minden zárt, nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben.

Nincs dohányzásra kijelölt hely - ez áll ezen a táblán a székelyudvarhelyi kórház bejáratánál. Romániában 8 éve tiltották ki a füstölést a közintézményekből. A szórakozóhelyeken, éttermekben is jól el kell különíteni egymástól a dohányzó és nemdohányzó helyiségeket. Jövőre a nyilvános helyekről teljesen kiszorítják a dohányzókat.

A stratégiát én azt támogatom, nem csak azért mert nagyon sok európai országban az elmúlt időszakban ilyen törvények életbe léptek, hanem azt hiszem, hogy el kell végül is dönteni, hogy mi a fontosabb számunkra - mondta a Nemzeti Krónikának Cseke Attila román egészségügyi miniszter.

Vannak olyan szórakozóhelyek, ahol egyelőre el sem tudják képzelni, hogyan működnek majd a dohányzási tilalom mellett.

Teljesen más az, hogyha egy könyvbemutatón, egy jazzkoncerten, egy blueskoncerten dohányozni lehet, vagy pedig el kell hagyni a helyszínt, a rendezvényt, kimenni, elszívni a cigarettát, és újra visszajönni és bekapcsolódni egy eseménybe, aminek adott esetben aktív részese a vendég - sorolta Asztalos Lehel üzletvezető.

Románia lakosságának harminc százaléka dohányzik. A törvénytől azt remélik, hogy ez az arány csökken. Az Európai Unióban 14 millió ember szenved olyan betegségben, amelyet dohányzás okoz.


Forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése