2011. október 13., csütörtök

A halálozási adatok igazolják a dohányzás elleni küzdelem fontosságát

Wang Jun, a kelet-kínai Shandong tartomány Tai'an városának lakója már több mint 20 éve dohányzik. 2010. április 20-án a feleségénél tüdőrákot állapítottak meg, ami a láncdohányos Wangot villámcsapásként érte. Megértette, hogy felesége betegségéért részben az ő dohányzási szokása is okolható.

„Tudom, hogy a feleségem tüdőrákja szoros kapcsolatban van a passzív dohányzás ártalmaival" – mondta Wang.

2010-ben Kínában közel 2,4 billió cigarettát állítottak elő, amiből az ország éves adóbevételeinek több mint 7 százaléka származott. Ugyanakkor több mint 1 millióan haltak meg a dohányzáshoz köthető betegségekben, ami a 2010-ben elhunyt 9,43 millió kínai állampolgár 13 százalékát jelenti.

Kínában több mint 300 millióan dohányoznak, és a dohányosok nem csak a saját egészségüket teszik tönkre. A passzív dohányzás körülbelül 740 millió embert érint, köztük 180 millió gyermeket, illetve tizenévest, áll a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (China CDC) Pekingben megjelentetett 2011-es dohányellenőrzési jelentésében.

Évente több mint egymillióan halnak meg a dohányzás által okozott betegségekben, és több mint 100 ezer esetben a passzív dohányzás a halál oka.

Felesége tüdőrákja ellenére Wang Jun továbbra sem szokott le a dohányzásról, csak éppen most már nem a lakásban gyújt rá, hogy ne rontsa tovább 43 éves feleségének egészségügyi helyzetét.

Kína 12. ötéves terve egy évvel 74,5 évre tervezi növelni a kínaiak várható átlagos élettartamát. A kormány arra is ígéretet tett, hogy betiltja a nyilvános helyen történő dohányzást.

A tudományos kutatások kimutatták, hogy több mint 7000 kémiai anyagot tartalmaz a dohányfüst, ebből 250 káros az egészségre, 70 pedig rákot is okozhat.

„A férfiak körülbelül 25 százaléka valamilyen dohányzáshoz kapcsolódó betegségben fog meghalni" – mondta Jiang Yuan, a Kínai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ Dohányellenőrzési Hivatalának igazgatóhelyettese.

A passzív dohányzás a nem dohányzók számára is végzetes lehet, rákot, valamint szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. A szívbetegség kockázatát 25-30, a tüdőrákét pedig 20-30 százalékkal növeli. A passzív dohányzás okozhatja az újszülöttek halálát is.

Hu Angang, a Csinghua Egyetem Kínai Tanulmányok Központjának igazgatója elmondta, hogy 2005-ben körülbelül 2,4 billió jüan, az éves GDP 13,1 százalékát kitevő gazdasági kár származott a dohányzással kapcsolatos betegségekből

Forrás: CRI Online

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése