2011. október 24., hétfő

EURO 2012: tilos lesz a dohányzás az Eb stadionjaiban

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtökön bejelentette, hogy a dohányzásra vonatkozó teljes tilalmát érvényesíti a jövő évi labdarúgó-Eb stadionjaiban és azok környékén.

A dohányzásra vonatkozó szabályozást kivétel nélkül alkalmazzák minden stadionban és azok környékén. A dohányzásmentes politikát az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), a Világ Szív Szövetséggel (WHF), az Európai Egészséges Stadionok Hálózattal, a helyi szervező bizottságokkal (LOCs) és a helyi egészségügyi érdekképviseleti csoportokkal együttműködve fejlesztették ki és hajtják végre Lengyelországban és Ukrajnában.Az UEFA elhatározása - miszerint tiltsák ki a dohányzást a világ harmadik legnagyobb sporteseményéről - minden futballszurkolónak üzenet, megerősítve a kapcsolatot a foci és a jó egészség között.

"A dohányzásmentes EURO 2012 tiszteli a nézők egészségét és mindenki másét is, aki részt vesz a versenyen" - mondta Michel Platini, az UEFA elnöke. "Fenntartjuk a legmagasabb fokú egészségügyi, biztonsági és kényelmi szintet kiemelt versenyünkön, és ebbe a dohányzás nem fér bele."

"Van értelme a dohányzásmentes Eb-nek" - mondta Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója. "A dohányzás öl és komoly betegségeket okozhat. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy mit lehet tenni a WHO dohányzás ellenőrzésről szóló keretegyezményén belül, amely máris gólokat szerez egész Európában."

Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság sportért felelős tagja örül az UEFA döntésének és annak lehetséges tágabb kiterjesztését hangsúlyozta: "A 2012-es labdarúgó-Eb több millió nézőt és szurkolót vonz, így ez a döntés erős üzenetet küld feléjük. Továbbá, egy dohányzásmentes foci Eb más sporteseményeknek is az alapja lehet a kontinensen."

Miközben arra ösztönözte a vendéglátó városokat, hogy biztosítsanak füstmentességet a tömegközlekedésben, éttermekben és a szurkolózónák környékén, hozzátette: "A futball és a sport az egészségről és a teljesítményről szól, míg a dohányzás épp ezek ellentétéről - ne keverjük össze őket."

A dohányfogyasztásra, eladásra és reklámozásra vonatkozó teljes tilalom túlmutat a helyi korlátozásokon, és természetes eredménye az UEFA azon törekvésének, hogy a labdarúgáson keresztül az egészséges életmódot népszerűsítse.


forrás: mateszalka-online.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése