2011. október 13., csütörtök

Június 15-től az egész városban tilos a dohányzás

A világörökség részét képező Malacca City lesz Malajzia első dohányzásmentes városa.

A délkelet-ázsiai ország egészségügyi minisztere hétfőn jelentette be, hogy június 15-től tilos lesz rágyújtani Malacca állam félmillió lakosú fővárosában. Liow Tiong Lai elmondása szerint a lépéstől egyrészt a turisták számának növekedését várják, másrészt remélik, hogy a tiltás segít majd visszaszorítani a dohányzást a meglehetősen rossz statisztikákkal rendelkező országban. Mint hozzátette, a tilalom a műemlékek állagának megóvását is szolgálja. „Friss levegőt és tiszta környezetet szeretnénk teremteni a turisták és a malajziaiak számára egyaránt, hogy élvezhessék a történelmi várost” – fogalmazott.

A dohányzásmentes övezet lefedi Malacca City teljes 4,2 négyzetkilométeres területét, valamint négy további körzetet Malacca állam déli részén. A kilátásba helyezett bírság 300 maláj ringgit (18 ezer forint), a maximális büntetés azonban elérheti az 5000 ringgitet (300 ezer forint). Malacca főminisztere, Mohamad Ali Rustam a Star Daily című lapnak elmondta, hogy az államban további turisztikai helyszíneket is dohányzásmentessé terveznek nyilvánítani.

Malacca több mint 500 éven át szolgált a Kelet és Nyugat közötti kereskedelem és kulturális kapcsolatok fontos helyszínéül. A 15. században itt alapították meg a maláj szultánságot, amelyet a következő század elején a portugálok és a hollandok meghódítottak.

Az UNESCO 2008-ban vette fel Malaccát és a közeli Georgetownt a világörökségi helyszínek listájára, a Malacca történelmi negyedében zajló fejlesztések miatt azonban a közelmúltban felmerült e város listáról való levétele.

Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése