2011. október 24., hétfő

Szórakozni füst nélkül is lehet

Veszprém - Tilos rágyújtani jövő év január elsejétől zárt helyen. A minőségi szolgáltatást nyújtó vendéglátósok nem siratják a füstöt. 

Jövőre tilos lesz pöfékelni munkahelyeken, éttermekben, közlekedési eszközökön és megállókban, aluljárókban, játszótereken. Vannak vendéglátók, akik már megkongatták a vészharangot, attól tartva, hogy jelentősen visszaesik a forgalmuk, ha a dohányosok nem gyújthatnak rá. Az egyik veszprémi étterem vezetőjének, Gősi Balázsnak más a tapasztalata.

- Két éve nem lehet nálunk rágyújtani, és mára ez teljesen természetessé vált - mondta Gősi Balázs. - Eleinte voltak ebből viták, mostanra ez már nem téma: talán egyetlenegyszer fordult elő, hogy valaki önkényesen rágyújtott. Én nagyon örülök a szabályozásnak és minden kollégát biztatok, hogy vágjon bele bátran. A dohányfüst ugyanis egyszerűen összeférhetetlen a magas színvonalú szolgáltatással. Gondoljon bele, hogy a nagy gonddal válogatott, minőségi alapanyagokból készített étel és a kiváló minőségű bor élvezetét teljesen tönkreteszi a dohányfüst.

Ebben az étteremben ezért sehol nem lehet rágyújtani, aki nagyon nem tud lemondani a dohányzásról, az a teraszon teheti meg. A dohányosok kedvéért a teraszra télen fűtőtesteket helyeznek ki.

- A tapasztalat az, hogy vannak ugyan vendégek, akik emiatt máshová mennek, de sokkal többen vannak azok, akik éppen azért járnak ide, mert tudják, hogy itt tilos a dohányzás. Az étterembe járás nem csupán az éhségünk csillapítását jelenti: szórakozás is. Jó társaság, finom étel és bor, ez a fontos. A dohányzás elrontja az egészet - foglalta össze az étterem vezetője.


Megelőzve a januárban életbe lépő szabályozást, már jelenleg is füstmentes környezetnek számít két, Muraközy Péter által üzemeltetett veszprémi vendéglátóhely.

- Mivel január 1-jétől mindenképp be kellene vezetnünk a dohányzási tilalmat, nyáron úgy gondoltuk, megelőzzük a szabályozást, és sem a kávézóban, sem pedig a klubban nem füstölöghetnek a látogatók - mondta a vállalkozó, aki nem tartott, s a jövőben sem tart a vendégek számának drasztikus csökkenésétől.

- Épp a napokban beszélgettem egy Angliában élő ismerősömmel, aki érdekes jelenségre hívta fel a figyelmemet. Ott a tilalom bevezetését követően érezhetően bővült a vendégkör, a kocsma egyfajta közösségi térré változott, sok olyan ember is ellátogatott egy-egy beszélgetés erejéig a pubokba, aki addig - épp a füst miatt - be sem tette oda a lábát. Persze a lehetőséget azért biztosítani kell a dohányosoknak, hiszen ők is ugyanúgy a vendégeink. A téli időszakban minden bizonnyal a bejárat környékén elhelyezett hősugárzókkal próbáljuk majd könnyíteni a helyzetüket - jegyezte meg Muraközy Péter.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése