2011. október 13., csütörtök

Mindig megéri leszokni róla

Világszerte több mint egy milliárd ember fújja nap, mint nap a füstöt. E szenvedély évente több mint 3 millió ember halálát okozza. Magyarországon évente 30 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. A korunk pestisének tartott dohányzás okozta mérhetetlen pusztítás tovább fogja szedni áldozatait, ha nem teszünk ellene. Mindig megéri leszokni róla.

Hazánk a dohányzást tekintve a világranglistán dobogós helyre került. Évente 30 ezer ember veszíti életét a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Ez az egy évben előforduló halálesetek mintegy 20 százalékát teszi ki.

Magyarországon minden harmadik ember dohányzik, és ezt az arányt évek óta sem tudják visszaszorítani. A fiatalok egyre hamarabb kezdik, minden ötödik 10 éves már elszívta az első cigijét. A 13 évesek között már 50 százalékos az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 cigizett. Sokan a szülőktől látják, és szívják. Minden ötödik gyerek egy doboz cigit szív el passzív dohányosként egy hétvége alatt.

Merkely Béla, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a május 31-ei Nemdohányzók világnapja alkalmából tatott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, és az összes halálos rákbetegség 30-35 százalékáért, ugyanakkor az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért e káros szenvedély a felelős. A koszorúér betegségek harmada is a dohányzás számlájára írható. Tíz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves dohányosok, ha leszoknának.

Magyarországon a felnőtt lakosság harmada dohányzik rendszeresen, a személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja a kétezer szálat. Abbahagyni csak kevesen tudják, pedig a felmérések szerint 10-ből 4-en szeretnének leszokni. Mindenképpen érdemes letenni a cigarettát - fűzte hozzá, hiszen már egy nap elteltével a hirtelen szívhalál kockázata jelentősen csökken, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, 1 év után a szívinfarktus, 5 év után pedig a tüdőrák kockázata a felére csökken.

Tóth Kálmán, az MKT főtitkára a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének jelentőségét hangsúlyozta. Elmondta, hogy mindenkinek - még maguknak az orvosoknak is - gondos figyelmet kell fordítania a kockázati célértékek karbantartására. Fontos, hogy az emberek ügyeljenek vérnyomásukra, vércukor és koleszterin szintjükre, de emellett az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás egészségmegőrző szerepe is lényeges.

A kockázati tényezők csökkentésének jelentőségét is hangoztatta Prof. Dr. Tóth Kálmán. Mint mondotta a vérnyomás tekintetében a 140/90 Hgmm-es érték elérésére kell törekedni, míg a vércukorszint 5,8 mmol/l-es és a koleszterinszint 5 mmol/l-es értéke a mérvadó. A professzor azt tanácsolta, mindenki igyekezzen követni a mediterrán diéta előírásait.

Naponta legalább 30-40 dkg gyümölcs vagy zöldség fogyasztása, valamint a sószegény étrend követése kifejezetten jótékony hatású a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése szempontjából. Különösen ügyelnie kell a helyes életmódra azoknak, akik családjában egy bizonyos kor - nők esetében 65 év, férfiaknál 55 év - előtt szív- és érrendszeri haláleset fordult elő valamelyik családtagnál. A kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulásában ugyanis genetikai tényezők is szerepet játszanak.

Merkely Béla professzor a dohányzást szabályozó törvénnyel kapcsolatosan hangsúlyozta: az MKT üdvözli a döntést, azonban továbbra sem elégszik meg a 2012-től hatályos rendelkezésekkel, további szabályozások bevezetését szeretné elérni a dohányzás még nagyobb mértékű visszaszorítása érdekében. Az MKT a többi társasággal karöltve szorgalmazni kívánja a dohánytermékek árának emelését, a káros szenvedélyről való leszokás támogatásának megfelelő finanszírozását, valamint az ehhez szükséges szakemberek képzését, biztosítását.

Továbbá a társaságok szeretnék elérni a dohánytermékek csomagolásának és reklámozásának még szigorúbb szabályozását az elrettentés jegyében, valamint még nagyobb szerepvállalásra biztatják a médiát a dohányzás káros hatásainak bemutatásában. Ezeknek az eszközöknek az együttes alkalmazása révén lehet igazán eredményesen visszaszorítani a dohányzás térhódítását.

Forrás: népszava.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése