2011. október 28., péntek

Vérteszt a dohányosoknak

A Texas Egyetem Délnyugati Egészségügyi Központjának kutatásai szerint a jövőben egy egyszerű vérvizsgálat segítségével meg lehetne határozni a dohányosok tüdejének állapotát és szívbetegségre való hajlamukat.

Az amerikai Országos Betegségirányítási és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint az Egyesült Államokban minden ötödik ember dohányzik és a dohányzással kapcsolatos éves orvosi költségek mintegy 167 milliárd dollárt tesznek ki. ”Egy, a vérben található tüdőfehérje koncentrációja előre jelezheti a dohányosok érrendszerében gyakori plakkok kialakulásának esélyeit” - nyilatkozta az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology című szaklapban megjelent kutatás kapcsán Dr. Anand Rohatgi, az Egyetem belgyógyász professzora.

”Már majdnem karnyújtásnyira vagyunk egy olyan vérvizsgálat kifejlesztésétől, ami sikerrel mérheti azokat a dohányzással kapcsolatos káros hatásokat, amelyek hozzájárulhatnak az érszűkület és más hasonló szívbetegségek kialakulásához. A dohányzás ugyanis a szívbetegségek egyik leggyakoribb rizikófaktora” - tette hozzá a kutató.

A dohányosokat fokozott mértékben fenyegetik a különböző szív- és érrendszeri betegségek. A mostani kutatások előtt nem létezett olyan egyszerű vérvizsgálat, amelynek segítségével a dohányzás szívműködésre gyakorolt hatásait lehetett volna megfigyelni.

A kutatók összesen 3200, a dallasi kardiológiai felmérésben részt vevő, 30 és 65 év közötti önkéntes esetében határozták meg a keringési rendszerben található tüdő-felületaktív B (SP-B) fehérje jelenlétét. A résztvevők mind átestek angiográfiás vizsgálaton és mágneses rezonancia- illetve CT vizsgálatokon.

Az eredmények szerint a dohányosoknál minden esetben magasabb volt az SP-B szint, valamint az aortában található plakkok is nagyobb területen voltak jelen, mint a nemdohányzóknál.

A most kifejlesztett vértesztnek a széles körben történő alkalmazás előtt még rengeteg vizsgálaton kell átesnie. ”A következő lépés az, hogy kiderítsük, vajon az SP-B okozza az érszűkületet, vagy csak jelzi a betegség jelenlétét, valamint az, hogy rájöjjünk, mennyire csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét a csökkent SP-B szint” - nyilatkozta Dr. Rohatgi.

forrás: mno.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése